четвер, 27 жовтня 2022 р.

 

Я- чудовий дар осінній,

Люблять всі моє насіння.

Каша з мене теж смачна,

До вподоби всім вона.

Відгадайте, як я звусь?

Упізнали? Я – Гарбуз!

Гарбуз - український символ урожаю,сонця, доброї енергії та життя.

26 жовтня - День гарбуза. В цей день в четвертокласників  була  чудова нагода дізнатися все про цей чудовий овоч; і про цінні та цілющі властивості легендарної городини, і про традиції пов’язані з гарбузом; і про літературні історії та вдалося виготовити атрибути гарбузового дня.   

Полюбляють і шанують гарбуза в Україні здавна. То чи ж повірить хто, що цей

звичний овоч –  іноземець, бо насіння гарбуза було знайдено ще при розкопках перуанських гробниць: там його знали ще за три тисячі років до нашої ери. Звідти гарбуз потрапив до Єгипту та Китаю. Серед інших чудес цивілізації народ Майя побачив індіанське жовто – золоте диво величезних розмірів з твердою шкірою, яке використовували замість діжки.

Після відкриття Америки з гарбузом познайомилися і європейці. З Північної Америки гарбуз був завезений до Європи, і тут він швидко ввійшов в культуру усіх країн світу. Про цінність гарбуза свідчить той факт, що на Таїті грошова одиниця і гарбуз мали одне і те саме позначення – гурд. З його твердої шкіри виготовляли посуд, колеса, музичні інструменти. А під час операції на черепі навіть замінювали нею кістку.

В Україну гарбуз потрапив лише на початку XVI століття. Зайняв своє почесне місце у народній медицині, кухні та обрядовості.

.Найдавніші свідчення про овоч датуються десь між 7000 і 5500 роками до нашої ери у Мексиці. У США він став однією з найпопулярніших і найважливіших сільськогосподарських культур.

Метою цього дня є поширення інформації про цілющі якості та цінність гарбуза для організму людини.  Україну  також не можна уявити без гарбузів. Збір врожаю у нашій країні закінчується саме збором цих чудових овочів. Тому гарбуз - найголовніший символ осені .

Сьогодні гарбуз із задоволенням вживають в їжу, а також використовують для профілактики і при лікуванні багатьох захворювань. На сьогоднішній день, гарбуз - це один з найкращих природних засобів для очищення організму, для виведення рідини, для поліпшення травлення, а також його широко використовують як сечогінний засіб. У гарбузі містяться каротин, пектини, мінерали, рідкісні вітаміни Т і К, а також С, В1, В2, В5, В6, Е, РР. Смак гарбуза м'який і солодкуватий. Найсолодшим вважається мускатний гарбуз. Люди культивують різні сорти гарбуза вже надзвичайно довгий термін, і число страв, які можна приготувати на основі цього овоча, справді величезне. Гарбуз можна їсти сирим, наприклад, з медом, додавати в салати, каші (особливо в пшоняну, рисову, манну), супи, плови, рагу, робити з нього начинку для випічки і тісто для оладок, запікати з рисом, овочами, фруктами, горіхами, м'ясним фаршем, смажити, тушкувати і навіть варити з нього варення, джеми, цукати, робити сік. Гарбуз відмінно поєднується з сиром, морквою, яблуком, часником і всілякими пікантними сирами. Часто у дитячих піснях гарбуз уособлює веселощі, радість («Ходить гарбуз по городі», «Ой, гоп, дини-дини»). “Мій брат Кіндрат крізь землю пройшов, мішок грошей знайшов” – таку загадку склав вдячний народ про гарбуз. Той, хто вирощує і споживає його, можливо не засипле грішми свої скрині, та мішок здоров’я і бадьорості здобуде неодмінно.










Немає коментарів:

Дописати коментар