Я- чудовий дар осінній,
Люблять всі моє насіння.
Каша з мене теж смачна,
До вподоби всім вона.
Відгадайте, як я звусь?
Упізнали? Я – Гарбуз!
Гарбуз - український символ
урожаю,сонця, доброї енергії та життя.
26 жовтня - День гарбуза. В
цей день в четвертокласників була чудова нагода дізнатися все про цей чудовий
овоч; і про цінні та цілющі властивості легендарної городини, і про традиції
пов’язані з гарбузом; і про літературні історії та вдалося виготовити атрибути
гарбузового дня.
Полюбляють і шанують гарбуза в Україні здавна. То чи ж повірить хто, що цей
звичний овоч –
іноземець, бо насіння гарбуза було знайдено ще при розкопках перуанських
гробниць: там його знали ще за три тисячі років до нашої ери. Звідти гарбуз
потрапив до Єгипту та Китаю. Серед інших чудес цивілізації народ Майя побачив
індіанське жовто – золоте диво величезних розмірів з твердою шкірою, яке
використовували замість діжки.
Після відкриття Америки з
гарбузом познайомилися і європейці. З Північної Америки гарбуз був
завезений до Європи, і тут він швидко ввійшов в культуру усіх країн світу. Про
цінність гарбуза свідчить той факт, що на Таїті грошова одиниця і гарбуз мали
одне і те саме позначення – гурд. З його твердої шкіри виготовляли посуд,
колеса, музичні інструменти. А під час операції на черепі навіть замінювали нею
кістку.
В Україну гарбуз потрапив
лише на початку XVI століття. Зайняв своє почесне місце у народній медицині,
кухні та обрядовості.
.Найдавніші свідчення про
овоч датуються десь між 7000 і 5500 роками до нашої ери у Мексиці. У США він
став однією з найпопулярніших і найважливіших сільськогосподарських культур.
Метою цього дня є поширення
інформації про цілющі якості та цінність гарбуза для організму людини. Україну
також не можна уявити без гарбузів. Збір врожаю у нашій країні
закінчується саме збором цих чудових овочів. Тому гарбуз - найголовніший символ
осені .
Сьогодні гарбуз із задоволенням вживають в їжу, а також використовують для профілактики і при лікуванні багатьох захворювань. На сьогоднішній день, гарбуз - це один з найкращих природних засобів для очищення організму, для виведення рідини, для поліпшення травлення, а також його широко використовують як сечогінний засіб. У гарбузі містяться каротин, пектини, мінерали, рідкісні вітаміни Т і К, а також С, В1, В2, В5, В6, Е, РР. Смак гарбуза м'який і солодкуватий. Найсолодшим вважається мускатний гарбуз. Люди культивують різні сорти гарбуза вже надзвичайно довгий термін, і число страв, які можна приготувати на основі цього овоча, справді величезне. Гарбуз можна їсти сирим, наприклад, з медом, додавати в салати, каші (особливо в пшоняну, рисову, манну), супи, плови, рагу, робити з нього начинку для випічки і тісто для оладок, запікати з рисом, овочами, фруктами, горіхами, м'ясним фаршем, смажити, тушкувати і навіть варити з нього варення, джеми, цукати, робити сік. Гарбуз відмінно поєднується з сиром, морквою, яблуком, часником і всілякими пікантними сирами. Часто у дитячих піснях гарбуз уособлює веселощі, радість («Ходить гарбуз по городі», «Ой, гоп, дини-дини»). “Мій брат Кіндрат крізь землю пройшов, мішок грошей знайшов” – таку загадку склав вдячний народ про гарбуз. Той, хто вирощує і споживає його, можливо не засипле грішми свої скрині, та мішок здоров’я і бадьорості здобуде неодмінно.
Немає коментарів:
Дописати коментар