субота, 10 жовтня 2020 р.

 


Всесвітній  день  яйця (World Egg Day) -  це свято усіх любителів яєць варених та жарених, омлетів, запіканок  i т.п.. Без перебільшення можна стверджувати, що яйця – найпоширеніший у світі продукт харчування. Локшина, випічка, десерти, супи, салати, яйця жарені, варені, печені – вони стали невід`ємним компонентом практично любої кухні світу.

Так що ж було першим? Напевно важливо інше: а що ж з усім цим робити? І людина взяла яйце. І звернула увагу, що воно не тільки може вгамувати голод, але й корисно в багатьох інших речах.
Подорожуючи по історії ми зупинимося в одному відомому австрійському місті з назвою Відень. У віддаляючимся від нас 1996-му році, на плановій конференції однієї поважної організації під назвою International Egg Commission - «Міжнародна яєчна комісія», її делегатами було запропоновано встановити щорічне свято для цього славного продукту - Всесвітній день яйця. Днем святкування цього смачного свята була обрана дата 2-га п’ятниця жовтня.

                                                                  Хитун-Бовтун на стіні стояв,

Хитун-Бовтун додолу впав.
Хоч прибігла вся королівська рать,
Хитуна-Бовтуна не змогли вже піднять.

В літературі Хитун-Бовтун (англ. Humpty Dumpty) — персонаж класичного англійського дитячого вірша та книги Льюїса Керрола «Аліса в Задзеркаллі» у формі великого людиноподібного яйця з краваткою. З'являється на шостій шаховій клітинці в Задзеркаллі. Українські казки мають своїх героїв – яйця. Так, казка про яйце-райце оповідає фактично про створення світу, а казка «Курочка Ряба» запевняє, що бувають і золоті яйця, які може легко розбити сіра мишка. В честь свята пропоную сьогодні прочитати українську народну казку "Яйце-райце". 



Немає коментарів:

Дописати коментар